Vegaani tomaatti-basilikakeitto tofulla

Vaikka tiimimme on hajautunut ympäri Suomen, päästään välillä somettamaan ja kokkaamaan samasta paikasta.

Lukuisten vegaanisten epäonnistumisien jälkeen saatiin viimein aikaan täydellinen iltapala. Tässä on jo hetken koetettu ruokailla kasvispainotteisemmin, mutta huonolla menestyksellä.

Ainekset:
 • Tomaatti, 1kg
 • Yrtit
  • Basilika, kourallinen
  • Rosmariini, pieni oksa
  • Kreikan meirami, pieni oksa
 • Jalotofu (kylmäsavu), koko paketti
 • Sipuli, 2 keskikokoista
 • Valkosipuli, 3 kynttä
 • Luomu Basilika-tomaattiliemikuutio, 1kpl
 • Suola
 • Pippuri

Valmistus:

Aluksi kaltataan tomaatit. Eli pienet viillot tomaattien pintaan, minuutiksi kiuhuvaan veteen, annetaan jäähtyä ja irroitetaan kuoret, sekä nypätään kova kanta irti.

Kuullotetaan sipulit ja valkosipulit pannulla öljyssä ja lisätään kattilaan tomaattien sekaan.

Lisätään yrtit, liemikuutio, suola ja pippuri.

Keitellään hiljaa vajaa tunti.

Lopuksi soseutetaan keitto sauvasekoittimella, lisätään kuutioitu tofu ja kuumennetaan kunnes tofut ovat myös lämpimiä.

Tarjoillaan siemennäkkärin ja Tapenade-tahnan kanssa. Valkkari jätettiin pois kuvasta, koska ilmeisesti ne(kään) eivät ole kaikki vegaaneja. (Kaikkee sitä oppii, mutta juotiin kuitenkin)

Pari sanaa raaka-aineista:

Alla olevat kuvaruutukaappaukset ovat NutChoice-sovelluksestamme. Sovelluksen voi ladata Androidille Play-kaupasta ja iOS-versio löytyy ihan lähiaikoina Applen App Storesta.

Tomaatit. Vaatimattomasti sanottuna suomen parhaat tomaatit löytyy Murajan tilalta Kiikoisista. Näitä herkkuja saa onneksi aika mukavasti lähiseudun toreilta, Reko-lähiruokarenkaista ja Sastamalan ruokapiiristä.

Kaikkia yrttejä ei löytynyt parvekkeelta, joten basilika ja rosmariini napattiin kaupasta matkaan. Pitääkin muistaa istuttaa multaan, jos pysyisivät hengissä loppukesän. Kreikanmeirami oli uusi löytö luottotarhurilta Kantolopen tilalta. Voimakkaampaa kuin mäkimeirami ja soveltuu etenkin tomaattiruokiin.

Jalotofun kylmäsavu-tofu sai jo hetkeksi ihokarvat pystyyn, kun ainesosaluettelossa luki vehnä. Tämä kuitenkin on yksi soijakastikkeen raaka-aineista, joten fermentoinnin vuoksi gluteeni katoaa ja keliaakikotkin voivat tätä syödä. Asiasta lisää mm. Keliakialiiton sivuilla. Jotkut keliaakikot kuitenkin saavat oireita myös tästä, eli jos on tavallista herkempi, ihokeliaakikko tai vehnäallergikko, niin silloin tätä tofua ei voi käyttää. Tällöin kannattaa vaihtaa vaikka maustamattomaan tofuun.

Reformin luomu basilikatomaattiliemikuutio sopi kuin nakutettu tähän keittoon. Mahtavaa kun tämä on luomua ja ilman lisäaineita. Palmuöljyn eettisyys aina huolettaa, tuotepakkauksessa ei ainakaan ollut mainintaa, että palmuöljy olisi RSPO-sertifioitua. Edit: Tiedustelin tätä asiaa Reformilta ja sieltä ilokseni vastattiin seuraavasti: Käytämme kaikissa liemituotteissamme RSPO sertifioitua palmuöljyä. Basilika-tomaattiliemikuution palmuöljy tulee Kolumbiasta samoin kuin tavallisen kasvisliemikuution sekä yrttisen kasvisliemikuution palmuöly. Kasvisliemijauheen palmuöljy tulee Thaimaasta ja on toki myös RSPO sertifioitua.

Tässä sertifikaatista suomeksi WWF:n sivuilla ja tässä sertifikaatin omat englanninkieliset sivut.

Tämä Pirkan Tapenade osui silmiin taannoin Ruoka-Pirkka lehdessä. Melko voimakas ja oliivinen maku, mutta mikäli sellaisesta tykkää, niin on oikein mukava vegaaninen levite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *