Päivin pelkokerroin, osa 1

Allekirjoittanut on ollut aina ihan julmetun nirso. Etenkin lihan kanssa. Sadat kerrat mulle on naurettu kun nypin leikkeleestä, pihvistä, kinkusta ja milloin mistäkin läskiä ja muita “ällöjä” kohtia pois. Jauhelihaa lukuunottamatta lihapakkauksessa on pitänyt lukea filee, tai se on jäänyt kauppaan. Tai no, paistiakin on tullut jokunen kerta ostettua, mutta sen siivoaminen on aina vienyt ihan liian kauan aikaa.

Kuvassa oleva Kobe-härkä ei liity tapaukseen. (Mutta ällön näköistä se on silti.)

Ekologinen persoonani on aina moittinut tuota nirsoilijaa ja olenkin alkanut viime vuosina siedättämään itseäni toden teolla ja joskus laitan leivälle ruman näköisen leikkeleen. Jonka toki piilotan juuston ja vihannesten alle, etten näkisi sitä syödessäni. Pikku hiljaa olen alkanut oppimaan, että se rumakin liha on herkullista ja pieniä läskinpalasia ei edes syödessä huomaa. Oli kuitenkin eräs asia, jota en ajatellut koskaan laittavani suuhuni, kassler.

Mikko käski napata kaupasta pari pakettia kassleria. Tein työtä käskettyä, koska muistin että jääkaapissa on paljon muuta syötävää, eli nälkä ei pääse yllättämään. Kokille varmasti äärimmäisen kannustavaa, kun kanssaruokailija sanoo ennen ruoanvalmistuksen aloitusta, “mä en sitten muuten syö tota, se on ällöä”. Tämä kokki vain myhäili tyytyväisenä ja alkoi maustamaan lihoja.

Samalla testasimme viime kesän somehittiä pekoniraparpereja, sillä ne oli multa vielä kokematta. (Pekonia maistoin ensimmäisen kerran tietämättäni taivaallisessa savuporokeitossa noin kahdeksan vuotta sitten, joten pekoniin jo luotan, vaikka sekin näyttää ällöltä.) Aiemmilta kokkauskerroilta jääkaapissa oli bataattihampurilaisen “sämpylöitä” eli uunissa kypsennettyjä bataattikiekkoja.

 

Taloyhtiöni pihasta löytyy aivan ihana grillikota, jonne suuntasimme ruokinemme sytyttelemään tulia. Maestro laittoi ne ällöt lihat ensin ritilälle ja ne olivat siellä mun mielestä tosi kauan. Siiderin tai kahden kuluttua seuraan liittyi pekoniraparperit ja hetkeä myöhemmin myös bataatit.

Yhden asian olen oppinut viime vuosina; pelot ovat turhia ja ne rajoittavat elämää. Kaikkea ihanaa jää kokematta turhien pelkojen takia. Siksi maistoin alkuvuodesta mm. etikkanahkiaista, se ei tosin ollut ihana kokemus, mutta tulipahan koettua.

Keräsin voimia ja otin kasslerin lautaselle, ei näyttänyt enää niin ällöltä, vaikka muistin miltä tuo lihankimpale oli näyttänyt ennen Mikon käsittelyä. Upotin haarukan lihaan ja  aloin leikata veitsellä pientä suupalaa irti. Nostin haarukan ilmaan ja hetki hetkeltä siirsin sitä lähemmäs suutani kunnes se oli siellä. Kuvotus sisälläni aloin pureskella, odottaen sellaista sitkeää purukumimaista kohtaa johon hampaat ei pysty. Mutta ei sitä tullutkaan, olin varmaan osunut hyvään kohtaan pihvissä. Leikkasin seuraavan palan, ja seuraavan, ja vielä kahden kokonaisen kasslerpihvin jälkeen en ollut tuota kohtaa löytänyt. Maha kyllä tuli täyteen, joten etsintä piti lopettaa.

Ja taas se opittiin, koskaan ei saa sanoa ei koskaan. Sen lisäksi että söin, niin huomasin myös rakastuneeni kassleriin. Mukavan grillattu pinta, mutta sisältä mehevä. Ja ne ällöt läskit ja sitkeät kohdat olivat kadonneet grillissä jonnekin. Ja pekoniraparpereistakin pidin kovasti, ihanaa kun voi tuhota kavereiden raparperipensaita jatkossa muutenkin kun piirakan muodossa.

Sen lisäksi, että nirsoilen ällön lihan kanssa, niin nirsoilen myös useiden eettisesti, ekologisesti tai terveydelle haitallisten ainesosien kanssa. Jotta mun ja sun ois helpompi tehdä parempia valintoja ruokakaupassa, niin kehitettiin NutChoice. Lihaongelmaan tää ei auta, mutta moneen muuhun kyllä. Sovelluksen voi ladata Androidille Play-kaupasta ja iOS:lle ihan tuota pikaa Applen App Storesta, kunhan viimeiset testaukset on suoritettu.

Tässä vielä resepti tähän makunautintoon:

Kasslerit

 • kassleria
 • rypsiöljyä
 • soijakastike
 • sitruunamehu
 • mausteet
  • mustapippuri
  • paprika
  • suola
  • sipulijauhe
  • valkosipulijauhe
  • chili-murska

Ota liha huoneenlämpöön. Sekoita mausteet öljyn joukkoon. Pyörittele lihat marinadissa ja anna maustua puolisen tuntia. Grillaa hiilillä pitkään ja hartaasti. (Mulle on vissiin aina ennen syötetty jotain kaasugrillissä haudutettua ja alikypsennettyä vetistä kassleria.)

Pekoniraparperit

 • raparperia
 • sokeria
 • pekonia

Kuori raparperit ja katkaise pisimmät yksilöt puoliksi. Pyörittele raparperit sokerissa, laita kaksi raparperia vierekkäin ja kieputa pekonia ympärille. Grillaa kunnes raparperit ovat pehmenneet kokonaan ja pekoni on ruskistunut.

Bataatit

 • bataatteja
 • öljyä
 • suolaa
 • pippuria

Bataatit olivat siis ylijäämää bataattihampurilaisista, niitä varten bataateille tehtiin näin: Leikkaa pesty bataatti 1-1,5cm viipaleiksi. Levitä viipaleet uunipellille, voitele öljyllä ja ripottele päälle hieman suolaa ja mustapippuria myllystä. Paista uunissa 225 asteessa n. 15 minuuttia. Tämän jälkeen meidän bataatit viettivät päivän jääkaapissa, kunnes muistuivat mieleen. Grillaa kunnes ovat lämmenneet ja saaneet hieman rapeutta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *