Pirkan Soutu 2017

Olen käynyt reilut 1,5 vuotta treenaamassa Nokialaisen Pro Energyn, Pro kuntoon-treeniryhmässä ja tämän hetken ajatus on etten lopeta sitä koskaan. Meno on sopivan hullua, mutta rentoa mun makuun. Tehdään siis tosissaan, mutta nauretaan ja höpötetään aina kun treenaamiselta pystytään. Kunto kasvaa kohisten ja kaikkiin urheiluun sekä ruokavalioon liittyviin ongelmiin löytyy aina apu. Aika ajoin ilmoille tulee kaikkia päättömiä ehdotuksia ja tällä kertaa oli kyse Pirkan Soudusta, kulkupelinä kirkkovene. Ikinä en ollut kyseistä kapinetta soutanut (enkä juuri mitään muutakaan), joten ilmoittauduin tietysti mukaan! Onneksi mukaan lähti 13 muuta hullua, ettei tarvinnut yksin soutaa.

Kertaakaan emme kirkkovenesoutua treenanneet, koska mehän ollaan muuten vaan aina hyvässä kunnossa. Kaikki treenit perustuu siihen, että ollaan, tai ainakin tullaan kokonaan vahvoiksi. Ihminen on juuri niin heikko, kuin heikoin kohtansa. Tavoitteena siis on, että kehossa ei olisi lainkaan heikkoja kohtia. Ja se tuntuu onnistuvan kun treenataan ammattilaisen ohjauksessa monipuolisesti ja opetellaan kehonhallintaa.

Soutumatka on kirkkoveneille 35km ja aikaa tuohon menee kolmisen tuntia, joten etukäteen kyllä hirvitti kun en tuollaista ole ennen tehnyt. Onneksi valmentaja, Petteri, lähetti hyvät ohjeet soutua varten. En olekaan koskaan noudattanut ruokavaliota niin tarkkaan, kuin nyt soutua edeltävällä viikolla. Tosin ruokavalio oli kaikista mieluisin, kun piti (sai) tankata hiilareita ja nesteitä monta päivää. Pitkästä aikaa pidin ruokapäiväkirjaa ja kolmen tankkauspäivän kalorit menivät keskimäärin 1000 kcal plussalle / päivä.

Tankkauspäivän eväät töihin.

Soutupäivän aamu meni tavaroita pakatessa ja eväitä suunnitellessa. Soutumatkan eväiksi valitsin Maximin Energy Gelin, Energy Barin sekä banaanin. Näiden lisäksi tietysti iso pullo vettä ja saman verran MyProteinin Pro:Longia urheilujuomana. Tällaiset tuotteet ei normaalisti kuulu ruokavaliooni, joten vähän jännitti miten elimistö suhtautuu. Pro:Longiin olin jo muutamissa treeneissä itseäni totuttanut, vaikka maku olikin erittäin vastenmielinen makeutusaineen (sukraloosi) vuoksi. Ei missään nimessä mielestäni täydellisiä valintoja, mutta huonomminkin olisi voinut mennä. Maximin tuotteet olivat gluteenittomia, mutta urheilujuomasta löytyi yllätyksekseni ohraa. Alla olevat kuvaruutukaappaukset ovat NutChoice-sovelluksesta.

  

Kaikki valmiina hyvissä ajoin kisapaikalla, mutta sitten tuli muutama hassu sattumus. Vene jolla meidän piti soutaa, oli ajanut aamun SM-kisoissa karille. Onneksi oli varaveneitä, mutta perämies ei ilmeisesti ollut tietoinen että piti tulla meidän kanssa toisella veneellä vaikka heidän veneensä särkyi. Kun lähtöön oli 10 minuuttia ja muut veneet olivat lähtöviivalla järvenselällä, meille tupsahti onneksi jostain perämies. Kun kuului kuulutus “lähtöön 2 minuuttia”, Puuha-Pete-veneemme oli laiturissa ja soutajat pääsivät kyytiin. Puolet soutajista oli ensimmäistä kertaa kirkkoveneessä joten oli pientä hässäkkää airojen kiinnityksen ja muun kanssa siinä kiireessä. Kun pääsimme lähtöviivalle ja soutajat vielä teippailivat pohkeitaan ja pukivat hanskojaan kuului “vetooooo” ja kisa starttasi. Eipä sitten muuta kuin mela viuhumaan.

   =   

Muiden kisaajien onneksi meillä oli “Sokka irti”. Yhdestä airostamme siis puuttui sokka, joten airo ei pysynyt paikoillaan. Voitte kuvitella miltä näyttää eteneminen kirkkoveneellä, jonka yksi airo sohii minne sattuu. Onneksi mukana oli jesaria pohkeiden/housujen teippausta varten (penkin kuljetin hiertää) ja sillä teippasimme airoa paikoilleen. Eihän se nyt tietenkään siinä liikkuvassa veneessä airojen viuhuessa ollut ihan helpoin homma koittaa teipata airo tukevasti kiinni, mutta niin että se pääsee liikkumaan sinne minne pitää. Noin 7 km kohdalla yksi soutajista onneksi huomasi sokan veneen pohjalla. Kun jesarit oli revitty irti ja sokka saatu paikoilleen, meno muuttui paljon helpommaksi. Tässä kohtaa sijoituksemme taisi olla kuudes ja mielestäni veneitä oli 17.

Muutama kilsa vielä treenattiin samaan tahtiin soutamista ja soututekniikkaa ylipäätään ja sitten alettiin hommiin. Matkalla tapahtui pari penkin irtoamista ja muutamia söhellyksiä mutta onnistuimme ohittamaan pari venettä ja pääsemään neljänneksi.

Teippaamisen lisäksi nesteytys ja ruokailu liikkuvassa veneessä ovat vauhdikkaita ja epävakaita. Ensi kerralla mukaan helpommin aukeavia juomapulloja, joista korkki ei kuitenkaan irtoa kokonaan jottei sitä tarvitse metsästää veneen pohjalta. Energiageeli toimi loistavasti, missään muussa tilanteessa en olisi moisesta perustanut mutta kiireisessä kisatilanteessa on ihan korvaamaton. Energiapatukkakin toimi melko hyvin, puraisin palan tauon lopussa, ennen kun otin airon käteen, niin sai mutustella suun tyhjäksi soutaessa eikä tuhlaantunut aikaa.

On muuten yllättävän tekniikkalaji tuo soutaminen. Ensin otetaan voima jaloista ja vasta loppuveto tehdään käsillä. Jotta vene menisi vähän vauhdikkaammin, niin jokaisen vedon jälkeen oli ilmeisesti hyvä antaa veneen liukua hetki, ennen kun alkaa taas upottamaan airoa veteen. Vaikeimmat kohdat soudussa oli ne kun tuli aaltoja ohimenevistä veneistä, silloin pitää upottaa airo tarkkaan todella syvälle veteen ja nostaa myös todella ylös vedestä.

Viimeisten kilometrien aikana olimme jo pienen hetken kolmantena, kunnes sattui taas penkin irtoaminen ja pari soutajaa olivat sen vuoksi poissa pelistä hetken. Parinkymmenen metrin erolla kolmansiin, tulimme siis maaliin neljänsinä, suurinpiirtein aikaan 3h 5min. Tavoiteaika oli alle kolme tuntia, joten sen vuoksi olimme pettyneitä, mutta samalla onnellisia että pääsimme maaliin.

Kädet olivat soutu-urakan jäljiltä vähän rakoilla. Illalla taisin puhkaista kuusi rakkoa. Mustista nahkaisista hanskoista lähti väri niin ettei ole vielä nyt, reilua vuorokautta myöhemminkään, irronnut kokonaan. Ensi kerralla parempi hanskavarustus. Nää taitaa olla sellaisia asioita ettei tiedä kuin kokeilemalla millaiset on hyvät. Ensi kerralla siis tiukemmat ja pitkäsormiset hanskat. Voimat eivät loppuneet onneksi soutaessa ja uskon, että siitä oli kiittäminen hyvää valmistautumista ammattilaisen suunnitelemalla ruokavaliolla ja hyvillä yöunilla.

        

Veneestä nouseminen oli vähän kankeaa, mutta rauhallisesti sieltä pääsi ylös. Yllättävän toispuoleinen olo, kroppa tuntuu kipeältä eri puolilta ihan eri kohdista. Ainoastaan nuo kämmenet aristaa tasaisesti. Kunnon annokset magnesiumia sisäisesti ja ulkoisesti niin eiköhän tästä toivuta muutamassa päivässä.

 

Kaikki soutajat saivat myös mitalin. Mukavaa että saan Extreme Runin ja Rämsöön Urheilijoiden juoksukilpailun mitalien viereen kolmannen. Näitä voisi vaikka alkaa keräilemään. 😉

 

 

Jotta kroppa palautuisi paremmin, niin kävimme soudun päälle saunassa ja uimassa. Tämän jälkeen vielä huolellinen jälkitankkaus Nokian Keilaamolla.

 

 

Nukkumaan mennessä paikkoja kolotti jo sen verran, että ajattelin varata ensiapusetin yöpöydälle aamua odottamaan. Onneksi ainakin vielä on selvitty vedellä, Septidinillä (rakkoihin) ja sisäisellä sekä ulkoisella magnesiumilla.

 

Heti maaliin päästyäni aloin jo suunnittelemaan seuraavan vuoden soutuja, niin kivaa se oli. Ja nyt kun on ensimmäinen kisa käyty treenaamassa, niin ensi vuoden souduista tulee huikeat, en malta odottaa! Käykääpä tekin koittamassa!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *